Főoldal. Rólunk. Ünnepeink. Események. Templom. Kapcsolat. VASILE BIZĂU
egyházmegyénk püspöke

Ikonosztázion

A templom hajója és szentélye közötti nyílást, az ún. diadalívet szinte teljesen kitölti az ikonosztázion, amely az ikonosztázionok fajtái közül a teljes változatba sorolható.
Az építmény középén a szokásostól eltérően az ünnepsor közepén nem az Utolsó vacsora, hanem egy Mária kép látható, fölötte viszont a már megszokott, Krisztus, mint nagy főpap helyezkedik el. Ennek a Máriaképnek jelentősége, hogy ide helyezik a hívek azokat az adományokat (rendszerint arany gyűrűk, láncok, karkötők), amelyeket az Istenszülőtől várt segítség érdekében remélnek.

Matyaczkó György paróchus, 1913-ban, ugyancsak ezzel a céggel egy új főoltárt is építtetett. Az előző oltáron, egy Szent Mihály kép volt. A jelenleg is látható Mária képet 1889-ben egy Zeller nevű festő készítette Bécsben, amely a híres spanyol festő Murillo Madonnáit idézi. Ezt a képet 1913-ban elküldték a Rétay és Benedek cégnek, ahol megtisztították.
A jelenlegi ikonosztázion építését 1906. nov. 4-én amerikai hívek kezdeményezésre és hathatós támogatásával kezdték el. A kivitelezésre a korabeli nevezetes Rétay és Benedek céget kérték fel, annak  tervét és árajánlatát fogadták el.
A képállványt (6,5 m széles 7 m magas) az ónaptár szerinti karácsony vigíliáján be is állították. A kész mű néhány részletében eltér a közölt tervektől. Nagypeleskén ezzel a képelhelyezéssel minden bizonnyal a pócsi templom ikonosztázionját kívánták megidézni, mivel ott akkor még a királyi ajtó felett volt a kegykép, s pócsi hatásnak tűnik a Mária kép előtti gyertyatartók elhelyezési módja, valamint a szív alakú persely, talán még az ékszeradományok módja is.
Gönczy Antal szerint a hívek nagyon elégedettek voltak a művel, bár a kifizetés akadozva ment, hiszen a képek árával adósok közül volt aki csak 1920-ban fizetett.

© 2010 Pallai Béla