Főoldal. Rólunk. Ünnepeink. Események. Templom. Kapcsolat. VASILE BIZĂU
egyházmegyénk püspöke

© 2010 Pallai Béla

Linkek www.catholica.ro
Szent Mihály hitvalló

Ma ünnepelt szentünk

Calendar
2018 Március
V
H
K
Sz
Cs
P
Sz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
márciusi ünnepek Kiadványok

25
Örömhírvétel
X

Aktuális, hírek, események


A főpásztori látogatás alkalmából, korlátozott számban, emlékplakettet bocsájtunk ki. A négy színben, művészien megalkotott kegytárgyak a Nagypeleskei Istenszülő-ikont ábrázolják. Hátoldaluk mágnessel van ellátva. Készítőjük Nagy István, aki a PIT képzőművészeti foglalkozások szekcióban minden évben, rendszeresen oktatja fiataljainkat. Az emlékplakettek megvásárlásával a templom javítási munkálataihoz járulunk hozzá.
Emlékplakett
eben-black
engob
mahagon
antik
Ikonosztázion
A táblázatban a nagypeleskei ikonosztázion képeinek megnevezései szerepelnek. Az előttük lévő számozás az ikonok helyét jelöli a képállványon. Keressen egy Önhöz közel álló ünnepet, védőszentet, prófétát, apostolt, kedvenc ikont!
A már lefoglalt ikonokat piros színnel jelezzük.
Téglajegy
A Nagypeleskei Görögkatolikus Egyház téglajegyet bocsát ki a viharkárokat szenvedett műemlék templom javára valamint az idén 110 éves ikonosztáz restaurálása költségeinek kiegészítésére. A megvásárolt téglajegyekhez hitelesítő okirat is társul valamint egy jelképes, a Nagypeleskei Istenszülő-ikon lenyomatával ellátott tégla is. A 100%-ban manufakturális termék, anyaga miniatűr méretű, kerámia alapanyagú égetett tégla vörös színben, amelyen a homokszórással tisztított agyagfelületre, a színoldalon tartós gipszformába öntött, változó színű, egyéni lenyomatú, kézzel gravírozott embléma található. A normál, ezüst, arany és gyöngyház típusú téglákat, Kiss István keramikus készítette, adományérétkük a romániai bankjegyeknek megfelelően csoportosítva változik. Az adományozók nevét tartalmazó névsort, a már restaurált templom falába, külön erre a célra kialakított részben kívánjuk majd elhelyezni, tudatva az utókorral azoknak a támogatóknak a nevét, akik hozzájárultak a felújításhoz. A téglajegyek megvásárolhatók a parókián.
A Peleskei Istenszülő-ikon templomának megismerésére, 2018-ban is lehetőség nyílik. A zarándoklatokra idén is van alkalom. Ezek az alkalmak, 2012 óta, a Máriaünnepek, az Anna napi fogadott ünnep és templombúcsúhoz igazodnak és úgy lett megtervezve, hogy lehetőleg ne érintse vagy zavarja az egyházközségek, illetve más zarándoklatok iegyházi szertartásainak iőpontjait.
Minden alkalomra előre jelezzük a liturgiák kezdési időpontjait.Nagyobb csoportok érkezését esetén kérjük előre jelezni.
Peleskei Zarándoklatok rendje 2018-ban
Görögkatolikusokhoz is eljut az 52. Eucharisztikus Világkongresszus MISSZIÓS KERESZT
A Szentatya által megáldott kereszt körülhordozásának első házigazdái a magyar görögkatoliusok. Március 3-án Máriapócson kezdődik ez a körút, s további állomásai: Mátészalka, Csenger, Kisvárda, Újfehértó, végül Nyíregyházán – Örökösföld, Jósaváros, Kertváros parókiális templomai, és zárásként a Nyíregyháza.
Hozzánk legközelebb Csengerbe találkozhatunk vele.
Akereszthez történő zarándoklat jó alkalom, hogy a nagyböjti szentgyónásunkat elvégezhessük.
A csaknem öt méter magas, bronz borítással díszített tölgyfa alkotás, metszéspontjában ezüst tokba helyezett Szent Kereszt ereklye található. A közelmúltban volt restaurálást követően további öt ereklye lett elhelyezve rajta, melyek mindegyike magyar vonatkozású, köztük van Boldog Romzsa Tódor vértanú püspök atyáé is.
 9:00  Utrenye
10:30  Nagy Szent Bazil Liturgiája
          - Családok és házastársak megáldása
         emléklapok kiosztása
         (előzetes feliratkozási határidő 2018. máricus 3.)
11:45  A Szatmárnémeti Szent Miklós templom
         hittanosainak színielőadása
Családok és házastársak megáldása
NAGYPELESKÉN - 2018 március 4
PROGRAM
Az előzetesen bejelentkező családok (minden egyes családtag) neve helyet kap az emléklapon. A Szent Liturgián a család együtt járul szentáldozásohoz, majd a végén ismét együtt sorakoznak fel az áldásra. A Szent Liturgia előtt alkalom nyílik a szentgyónás elvégzésére.