Főoldal. Rólunk. Ünnepeink. Események. Templom. Kapcsolat. VASILE BIZĂU
egyházmegyénk püspöke

© 2010 Pallai Béla

Linkek
Szent György nagyvértanú Szent Anatol és Protoleon vértanúk Szent Alexandra vértanúnő

Ma ünnepelt szentünk

Calendar
2017 Április
V
H
K
Sz
Cs
P
Sz
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Áprilisi ünnepek

Adventi gyertyagyújtás

A főpásztori látogatás alkalmából, korlátozott számban, emlékplakettet bocsájtunk ki. A négy színben, művészien megalkotott kegytárgyak a Nagypeleskei Istenszülő-ikont ábrázolják. Hátoldaluk mágnessel van ellátva. Készítőjük Nagy István, aki a PIT képzőművészeti foglalkozások szekcióban minden évben, rendszeresen oktatja fiataljainkat. Az emlékplakettek megvásárlásával a templom javítási munkálataihoz járulunk hozzá.
Emlékplakett
eben-black
engob
mahagon
antik
Kiadványok PIT 2016 Szent Anna nőszövetség
Időpont: 2016 Augusztus 15-18
Érdeklődni itt: 0722 95 17 83
„LÉPCSŐKÖN ÁT MÁRIÁHOZ” (Októberi esték a Peleskei Istenszülő-ikon előtt)
Az égi szférába való felemelkedésnek, a tudás megszerzésének, a lélek megtisztulásának és átalakulásának a szimbóluma. Mária, amikor szülei  bevezetik a templomba, a szentatyák szerint, mindenki csodálkozására, csak úgy felszaladt a lépcsőn a főpap elé. Októberben, lélekben mi is fellépünk egy-egy képzeletbeli lépcsőfokra és így igyekszünk közelebb kerülni az Istenszülő Szűz Máriához.
A nagypeleskei Istenszülő ikon előtt végzett októberi ájtatosság idei prédikáció-sorozatának témája: „Lépcsőkön át, Máriához”:
1. Márialépcsők a világban;
2. A csecsemők és karonülők lépcsőfoka;
3. A gyermek lépcsőfoka;
4. Kamaszok lépcsőfoka;
5. Hajadonok lépcsőfoka;
6. Ifjak lépcsőfoka;
7. Nőtlenek lépcsőfoka;
8. Házasok lépcsőfoka;
9. Asszonyok lépcsőfoka;
10. Férfiak lépcsőfoka;
11. Áldott állapotban lévők lépcsőfoka;
12. Meddők lépcsőfoka;
13. Apák lépcsőfoka;
14. Édesanyák lépcsőfoka;
15. Öregek lépcsőfoka;
16. Özvegyek lépcsőfoka;
17. Munkások lépcsőfoka.
18. Katonák lépcsőfoka;
19. Egyháztagok lépcsőfoka;
20. Rózsafüzéresek lépcsőfoka;
21. Nőszövetség lépcsőfoka;
22. Ministránsok lépcsőfoka;
23. Tanulók lépcsőfoka;
24. Hittanosok lépcsőfoka;
25. Zarándokok lépcsőfoka;
26. Lelki betegek lépcsőfoka;
27. Testi betegek lépcsőfoka;
28. Papi és szerzetesi hivatásra készülők lépcsőfoka;
29. Haldoklók lépcsőfoka;
30. Gyászolók lépcsőfoka;
31. Tisztítótűzben szenvedők lépcsőfoka.
TEMPLOMBÚCSÚ
A templombúcsú a templom címünnepének vagy védőszentjének ünnepe. Ezen a napon nemcsak arra emlékezünk, hogy annak idején őseink égi oltalom gyanánt az angyalokat “foglalták” le maguknak, mintegy biztosítékként, és az ő védelmükbe ajánlották a templomot, egyházközsége és falunkat egyaránt, de ilyenkor búcsút lehet nyerni és jó ha élünk ezzel a lehetőséggel.
A búcsú a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó, ideigtartó büntetés elengedése.
Kétféle búcsú van: részleges búcsú és teljes búcsú. A részleges búcsú kisebb mértékben hozza helyre a károkat, a teljes búcsú nagyobb mértékben.
A részleges búcsú feltételei?
1. Kegyelem állapota
2. A búcsú elnyerésének szándéka
3. Az előírt ima vagy cselekmény elvégzése.
A teljes búcsú feltétételei?
1. A kegyelem állapotában kell hozzá lennünk.
2. Szentáldozás, lehetőleg a teljes búcsú elnyerésének napján
3. Szándéka
4. Mentesség minden bűnhöz való ragaszkodástól
5. Imádság a Szentatya szándékára (Miatyánk, Üdvözlégy, Hiszekegy)
6. Előírt ima vagy cselekmény elvégzése
7. A templom búcsúünnepén való részvétel.
2017.04.16.
Húsvét


23.
Szent György nagyvértanú ünnepe

Templombúcsú képekben

Aktuális, hírek, események


Ikonosztázion
A táblázatban a nagypeleskei ikonosztázion képeinek megnevezései szerepelnek. Az előttük lévő számozás az ikonok helyét jelöli a képállványon. Keressen egy Önhöz közel álló ünnepet, védőszentet, prófétát, apostolt, kedvenc ikont!
A már lefoglalt ikonokat piros színnel jelezzük.
A nagypeleskei görögkatolikus műemléktemplom felújítási munkálataival párhuzamosan megkezdődik a műemlék ikonosztázion restaurálásának előkészítése is. Ahogy 110 évvel ezelőtt családok összefogásával készült el a képállvány, most ismét családok együttműködésével sikerül újjá varázsolni azt.
Az ikonosztáziont alkotó 51 kép bármelyikét ki lehet választani és le lehet foglalni, amely a restaurálás után jeképesen a felajánló személy vagy család „tulajdona” lesz. A kép hátsó oldalán felirat jelzi majd a felajánló nevét, aki az ikonosztázion teljes felújítása után, a kiválasztott ikon hiteles másolatát is otthonába viheti ajándékba.
Ikonválasztás
„Az ikonosztázion a látható és láthatatlan világ között húzódó határ, ami Isten trónusát, a mennyei dicsőség szféráját körülvevő, szentségét hirdető szentek gyülekezete. Az ikonosztázion nem elrejt valamit a hívő elől, hanem épp ellenkezőleg … jelzi az oltár titkait ... föltárja előttük a másik világ felé vezető ajtót” (Pável Florenszkij)
AZ ÉN IKONOSZTÁZIONOM 110 ÉVES
LETÖLTÉSEK
A plakát letölthető pdf és jpg formátumban is.
A Peleskei Istenszülő-ikon templomához történő zarándoklatok ebben az évben az ikonosztázion 110 éves jubileuma jelmondatot is viseli s az időpontok a Máriaünnepek, az Anna napi fogadott ünnep és templombúcsúhoz igazodik, valamint úgy lett megszerkesztve, hogy lehetőleg ne érintse vagy zavarja az egyházközségek, illetve más zarándoklatok időpontját. A dátunok nem minden esetben esnek az ünnep napjára, hogy ne zavarja az otthoni ünneplést sem. A jelen alkalmakra nagy szeretettel várunk minden kedves imádkozni vágyó, az Istenszülő közbenjárásáért foházkodni kívánó zarándokot. Vasárnapi ünneplés alkalmával a Szent Liturgia 10:30-kor, hétköznapra eső alkalmakon 10:00-kor kezdődik, előtte gyóntatás, a szertartások után pedig kegytárgyak megáldása.

ZARÁNDOKOLJON VELÜNK!
nagyobb csoport esetén kérjük előre
jelezni érkezésüket: 0722951783.
2012-ben gyalogos menetben vállunkon hoztuk haza az Istenszülő Ikonunkat. Ennek emlékére, idén Örömhírvételt követő vasárnap, március 26-án, emlékünnepet tartunk templomunkban. Az ünnepi Szent Liturgia délelőtt 10:30-kor kezdődik, amelyre szeretettel várunk minden kedves zarándokot. Ebből az alkalomból, új nőszövetségi tagokat is választunk, valamint a kegyképen lévő ékszerek és hálaajándékokat is újraszenteljük, amelyeket a 110 éves ikonosztázion restaurálása miatt levettünk és új, külön erre a célra készített ékszer- és adományüvegszekrénybe helyeztünk.
5 éve érkezett haza a Nagypeleskei Istenszülő-ikon.